Post | October 2021 | Nijmegen | 2 min read

Armoede Experience’ – hoe het is om met schulden te leven

Armoede Experience

Hoe is het om te leven met financiële problematiek? Of in gewone-mensentaal: hoe is het om arm te zijn en forse schulden te hebben? De Armoede Experience is een online middel waarmee je dit kunt ervaren. Het is het resultaat van een mooie samenwerking tussen onder andere de Vrijwilligerscentrale Nijmegen, De Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en de Moedige Dialoog. Op 13 oktober 2021 lanceerden zij de Armoede Experience, op de HAN.


Stapsgewijze beleving

In de Armoede Experience ervaar je zelf wat het is om in financiële onzekerheid te leven. Je verplaatst je in het leven van Sonja van Cleve, een alleenstaande moeder van twee kinderen, met forse schulden. Je doorloopt de Armoede Experience stap voor stap, door een reeks opdrachten uit te voeren. Bijvoorbeeld het onderdeel ‘keuzestress’ waarbij je voor moeilijke beslissingen en dilemma’s komt te staan, die te maken hebben met omgaan met weinig geld. Neem je tijd om de indrukken te laten binnenkomen!


Armoede signaleren

Ook vrijwilligers kunnen onverwacht geconfronteerd worden met anderen die in financiële moeilijkheden zitten. De Armoede Experience helpt je te begrijpen wat dit betekent. Zo kun je misschien eerder signaleren dat iemand met dergelijke problemen kampt. Het probleem als zodanig kun je niet oplossen als vrijwilliger. Maar het kan veel betekenen om iemand een luisterend oor te bieden, daarmee het probleem bespreekbaar te maken en iemand eventueel door te verwijzen voor de juiste ondersteuning.


Nu beschikbaar voor alle geïnteresseerden en organisaties

We nodigen iedereen uit om zelf of in een groep de opdrachten van de Armoede Experience te doorlopen. Klik hier om naar de Armoede Experience te gaan. Naast deze online Armoede Experience kun je ook een fysieke beleving meemaken: in het Beleefhuis Nijmegen. Bij allebei hebben ervaringsdeskundigen, onder wie Jessica van Hinthem, aan de wieg gestaan. Doe vooral allebei de experiences, ze sluiten goed op elkaar aan!


Twee HAN-studenten presenteerden de Armoede Experience en bespraken de dilemma's en reacties met de groep

Share Post
Related Posts

Wat werkt bij het stimuleren van vrijwillige inzet?

| Nijmegen
Bron: Movisie

Willen, kunnen en mogen. Dat zijn de drie belangrijkste factoren waardoor iemand ...
See more

Praktisch probleem in Nijmegen? Project GA denkt mee!

| Nijmegen
GA staat voor Gezamenlijke Aanpak van urgente, praktische hulpvragen
See more

Vrijwilliger in de spotlight: Hussiny, tolk bij het AZC

| Nijmegen
Hussiny is vrijwilliger bij het AZC in Nijmegen
See more