Post | January 2023 | Heumen | 2 min read

De Heumense vrijwilliger van het jaar 2022 is ...

Written by Catelijne Quant

Tromgeroffel ... de groep vrijwilligers die zich in 2022 structureel heeft ingezet voor de opvang van Oekraïners in het Buitencentrum! Tijdens de Heumense Nieuwjaarsreceptie op donderdag 5 januari in het gastvrije Verenigingsgebouw Overasselt werden zij uitgeroepen tot vrijwilligers van het jaar 2022. Na veel lovende woorden ontving de groep vrijwilligers uit handen van burgemeester Joerie Minses een cheque van € 500,-. Dit bedrag mogen zij in 2023 besteden aan een project of activiteit met de Oekraïense inwoners van de gemeente Heumen. Een afvaardiging van burgemeester en wethouders komt daar ook een dagdeel meehelpen. Alle vrijwilligers kregen een cadeau tasje met een kleine attentie als waardering voor hun inzet. 


Burgemeester Joerie Minses: "Deze groep vrijwilligers heeft echt het verschil gemaakt bij de opvang, zeker ook bij de hectische start. De mensen van de groep ‘Overasselt voor Oekraïne’ kwamen direct helpen toen de gemeente vier dagen voor de vervroegde komst van 80 vluchtelingen om hulp vroeg. Zij garandeerden de inzet van een vaste groep vrijwilligers. Daarnaast sloten er direct twee vrijwilligers van Vluchtelingenwerk aan. Op maandag 28 maart arriveerden de eerste inwoners. Het aantal vrijwilligers groeide daarna, ook via de vacaturebank Gelderse Handen van Vrijwilligerssteunpunt Heumen. Deze vrijwilligers zijn structureel aan de slag gegaan in het Buitencentrum. Zij waren bereid om in samenwerking met onder andere de locatie managers, beveiligers en de mensen van het Buitencentrum in het diepe te springen, te improviseren en te doen wat nodig was. Helpen met het verkeer regelen, coronatesten, spullen helpen sjouwen naar de kamers, winkeltje draaien, informatie opzoeken, spullen verzamelen, vragen beantwoorden met hulp van vertaalprogramma’s, het vrijwilligersrooster maken, vervoer, niets was ze te gek! Dat geldt ook voor de geweldige vrijwillige tolken. En gelukkig hielpen veel van de Oekraïense bewoners vanaf dag één mee! Ondertussen wonen er ook tien Oekraïners in de door vrijwilligers opgeknapte caravans en zijn er vrijwillige buddy’s om ze verder te ondersteunen. Hartelijk bedankt en gefeliciteerd met deze prijs! Oud vrijwilligers ontvangen nog een cadeau tasje.


Ook dank aan alle andere inwoners en ondernemers die een steentje hebben bijgedragen! Bijzonder hoeveel acties er op gang kwamen: bijvoorbeeld inzamelingen van spullen en lekkers, cadeau- en schooltasjes voor de kinderen, een trampoline, muziekuitvoeringen in het Buitencentrum, culturele en sportieve activiteiten."


Veel Oekraïense bewoners van het Buitencentrum verhuizen binnenkort naar het oude gemeentehuis in Malden. Meer nieuws volgt hier op de website.


Foto: Jacqueline van den Boom

Share Post
Related Posts

Nieuw: de vrijwilligerspool

| Heumen
Lees hier wat de Vrijwilligerspool is en hoe je deze kunt gebruiken als vrijwilliger én als organisatie.
See more

Doe mee met NLdoet 2023 op 10 en 11 maart!

| Heumen
Doe mee aan NLdoet in de gemeente Heumen!
See more

Nieuwe coördinator Vrijwilligerssteunpunt Heumen

| Heumen
Het vrijwilligerssteunpunt van de gemeente Heumen heeft een nieuwe coördinator. Catelijne Quant is voor veel ...
See more