Post | March 2022 | Nijmegen | 2 min read

Nijmegen in actie voor Oekraïne

Ook in Nijmegen leeft een enorme solidariteit met de mensen uit Oekraïne. Hulp is keihard nodig, want het aantal vluchtelingen en slachtoffers blijft toenemen. Wat kun jij doen om Oekraïners te ondersteunen in deze verschrikkelijke crisis?


Als vrijwilliger aan de slag

Veel mensen willen op een of andere manier in actie komen voor Oekraïense vluchtelingen. De Vrijwilligerscentrale Nijmegen heeft contact met de lokale en landelijke hulporganisaties en zorgt voor een goede match met vrijwilligers. Via ons platform heb je direct toegang tot de Vacaturebank waarin je kunt zoeken naar vrijwilligerswerk dat bij je past. Komende tijd houden we de lokale hulpacties voor Oekraïners scherp in het oog, dus check regelmatig onze website en social media.


Een paar initiatieven

Wil je een actie starten, spullen doneren of als vrijwilliger aan de slag? Meld je dan aan voor de vrijwilligerspool op het platform van Giro 555: In actie voor Giro 555. De Vrijwilligerscentrale Nijmegen is gelieerd aan dit initiatief. Ook kun je je aanmelden bij VluchtelingenWerk Oost-Gelderland. Op het platform van VluchtelingenWerk vind je een overzicht van initiatieven voor Oekraïense vluchtelingen. Meld je hier aan, dan neemt VluchtelingenWerk contact met je op om te bespreken op welke plek jij je kunt inzetten.

 

Help de helpers: zamel geld in

Een inkoppertje, maar iedere euro telt. Start een actie om geld in te zamelen met bijvoorbeeld je sportteam, collega’s, klas of kerk. Bak koekjes, organiseer een benefietfeestje, verkoop spullen van de zolder, zamel statiegeldflessen in. Het ingezamelde geld kun je doneren aan organisaties die humanitaire hulp bieden in Oekraïne en de omringende landen, zoals Het Rode Kruis (Giro 5125), Stichting Vluchteling (Giro 999) of Giro 555 (samenwerkingsverband van elf hulporganisaties waaronder CARE en Unicef).

 

Met jouw gift kunnen de hulporganisaties de Oekraïners helpen

Dat doen ze in alle getroffen gebieden van Oekraïne, op de vluchtroutes en aan de grenzen met buurlanden als Polen, Roemenië en Moldavië. Hulpverleners delen hier voedsel, dekens, medicijnen en brandstof uit. Ook geven ze psychosociale hulp aan mensen op de vlucht en aan achterblijvers. In opvangcentra en safe houses kunnen ontheemde Oekraïners schuilen, op adem komen, zichzelf wassen, eten en drinken. Waar mogelijk wordt gezorgd voor veilig transport, voor wie dat niet zelf kan regelen.

Share Post
Related Posts

Praktisch probleem in Nijmegen? Project GA denkt mee!

| Nijmegen
GA staat voor Gezamenlijke Aanpak van urgente, praktische hulpvragen
See more

Vrijwilliger in de spotlight: Hussiny, tolk bij het AZC

| Nijmegen
Hussiny is vrijwilliger bij het AZC in Nijmegen
See more

Vrijwilliger in de spotlight: Hjalmar van Pro Persona

| Nijmegen
Hjalmar is vrijwilliger bij Pro Persona. Als vrijwilliger van de cliëntenraad zet hij zich in voor de belangen ...
See more