Post | January 2023 | Nijmegen | 2 min read

"Ik vind het belangrijk om in mijn vrijwilligerswerk iets voor en met mensen te doen"

Paul van Daal

“Ik heb lange tijd vrijwilligerswerk gedaan als trainer en coach bij een volleybalvereniging. Toen dit stopte ben ik op zoek gegaan naar een andere invulling van de tijd. Een vriendin bracht mij op het spoor van het Omgangshuis. Ze zei ‘Paul, dat is echt iets voor jou’. Ik vind het belangrijk om in mijn vrijwilligerswerk iets voor en met mensen te doen. Het Omgangshuis sluit aan bij deze behoefte.”


Na een training voor vrijwilligers van het Omgangshuis is Paul in 2020 begonnen. In de eerste instantie liet hij zich inroosteren. Tegenwoordig is Paul invaller. “Ik vond het prettig om flexibel te zijn. Een vast rooster gaf me te weinig ruimte. Als invaller voel ik eigenlijk nog meer dat ik van nut kan zijn. Niet alleen voor de ouders en kinderen die het Omgangshuis bezoeken, maar ook voor de organisatie. Met mijn vrijwilligerswerk kan ik een zinvolle bijdrage leveren, dat geeft een fijn gevoel.”


Spanning

Als vrijwilliger bij het Omgangshuis begeleidt Paul de brengende ouder of de bezoekende ouder. Het Omgangshuis is zo ingericht dat de ouder die het kind brengt op een locatie in de buurt kan wachten tot het omgangsmoment afgelopen is. De bezoekende ouder brengt tijd door met het kind. Soms zit Paul met de brengende ouder op de nabijgelegen locatie, soms is hij aanwezig bij de omgang. “Je hoort best wel veel verdrietige verhalen als je met de brengende ouder zit. Ik probeer iedereen ruimte te geven voor diens verhaal. Maar ik begrens ook. Ik probeer het gespreksonderwerp van richting te veranderen als ik merk dat emoties te veel de overhand nemen. Ik vind het belangrijk mensen op hun gemak te stellen. Soms is er zo veel spanning.”


Het raakt Paul wanneer het ouders lukt om - dankzij de ervaringen bij het Omgangshuis - de omgang zelfstandig voort te zetten. “Daar doe je het voor. Je wilt dat het na het Omgangshuis verder gaat, op een goede manier.”


Maak je je ook weleens boos?

“Ik kan me wel boos maken over de manier waarop jeugdzorg in Nederland is ingericht. Ik hoor veel verhalen van de ouders die met zo veel instanties te maken hebben (gehad). Ze zijn er vaak weinig mee opgeschoten en de kinderen al helemaal niet. Dat moet toch anders kunnen?!”


Wat is jouw bijdrage aan het succes van de omgang en het Omgangshuis?

“Ik ben een kleine schakel in het verhaal, maar ik vind het belangrijk om veiligheid en vertrouwen te bieden aan beide ouders. Als zij zich goed voelen bij het Omgangshuis, is dat goed voor de kinderen.


Naast zijn vrijwilligerswerk werkt Paul sinds 2018 als zzp’er. Paul heeft geen verbeterpunten voor de organisatie. Hij ervaart de samenwerking binnen het Omgangshuis als prettig. “Marga en alle professionele begeleiders zijn zo gepassioneerd over het werk. Dat maakt het een fijne werkplek.”


Omgangshuis regio Nijmegen

Een veilige, kindgerichte plaats waar het kind de niet-verzorgende ouder kan ontmoeten. Bij complexe (echt-) scheidingen komt het voor dat een kind één ouder helemaal niet meer ziet. Ouders willen of kunnen elkaar (nog) niet onder ogen komen. Het doel van het Omgangshuis is dat elk kind met beide ouders contact kan hebben. Ook een steentje bijdragen? Bekijk de vacatures van het Omgangshuis


Bron: 't Versterkertje - Sterker Sociaal Werk

Share Post
Related Posts
Armoede Experience

Armoede Experience’ – hoe het is om met schulden te leven

| Nijmegen
Arm zijn... wat betekent dat? In de Armoede Experience verplaats je je in het leven van een alleenstaande ...
See more

Wist je dat…. je een vacature kunt opslaan voor later?

| Nijmegen
Ken je dat? Je zit lekker rond te neuzen op de website naar een leuke vrijwilligersklus. Je hebt iets leuks ...
See more
Music Moves - het grootste impact muziekprogramma in Nederland.

Join Music Moves!

| Nijmegen
Meld je aan voor het grootste impact muziekprogramma in Nederland!
See more