Post | December 2021 | Nijmegen | 2 min read

Jongeren blij: meer geld voor maatschappelijke diensttijd

De maatschappelijke diensttijd (MDT)wordt voortgezet en verder uitgebouwd, zo staat in het nieuwe regeerakkoord. Er is 200 miljoen structureel beschikbaar voor de maatschappelijke diensttijd, dit is meer dan een verdubbeling van het huidige geld. Voor een betere, meer gelijke en gezonde wereld voor en vooral door jongeren. 


Geef jongeren deze kans!

Wat geweldig dat in het nieuwe akkoord meer aandacht is voor jongeren en hun mentale gezondheid, weerbaarheid, gezonde levensstijl, gelijke kansen, eenzaamheid, onderwijs en het klimaat. En dat nog meer jongeren hierin zelf het verschil kunnen gaan maken door de opschaling van MDT. Een investering in jonge en toekomstige generaties.

 

Omzien naar elkaar en vooruitkijken naar de toekomst. Zeker nu. De oproep aan gemeenten en organisaties is dan ook ‘doe mee met MDT’! Opgelucht en blij zijn de 60.000 jongeren die op dit moment meedoen aan de maatschappelijke diensttijd. De honderden projecten door heel het land richten zich onder andere op zorg, welzijn, veiligheid, defensie, sport, natuur en klimaat.

 

Oproep aan organisaties en gemeenten

“Ik ben zo blij dat we hiermee door kunnen gaan, we waren even bang dat er minder budget zou zijn, maar er is juist meer,” vertelt de 23-jarige Kaya van den Dikkenberg. “Het is echt een verstandig besluit van dit kabinet. Juist nu steeds meer jongeren en scholen willen meedoen aan de maatschappelijke diensttijd is het belangrijk dat er geld beschikbaar is om verder te kunnen bouwen. Het is namelijk hard nodig, juist in deze tijd. Ik hoop dan ook dat meer organisaties en gemeentes zich gaan aansluiten en zo de ontwikkelingen van jongeren willen ondersteunen.”


Het nieuwe kabinet heeft structureel geld gereserveerd voor de maatschappelijke diensttijd de komende jaren. Dit geld wordt gebruikt voor de verschillende maatschappelijke projecten die niet alleen interessant zijn voor jongeren, maar ook voor de maatschappij. Zo doen ook steeds meer scholen iets met de maatschappelijke diensttijd. Docent geschiedenis Erik-Jan Hakvoort doet actief mee met zijn leerlingen. “MDT kan zoveel betekenen voor de ontwikkeling van leerlingen. Ik raad iedere school aan hiermee aan de slag te gaan. Die ruimte is er nu.”


Doe mee met MDT

“Het mooie aan de maatschappelijke diensttijd is dat je leert het samen te doen. Samen met jouw omgeving, met je school en met de organisaties om je heen. Het brengt je bij mensen die je normaal niet tegenkomt” legt Kaya uit. “Voor mij is het ook persoonlijk een enorm succes. Vroeger werd ik namelijk veel gepest en nu kijk ik weer vol zelfvertrouwen naar de toekomst. Dat gun ik andere jongeren ook.”

 

De komende periode starten er meer nieuwe projecten. “Ik ben ervan overtuigd dat er voor iedere jongere interessante MDT-projecten zijn en roep dan ook iedereen op een kijkje te nemen op onze website.” aldus Kaya van den Dikkenberg.


Share Post
Related Posts

Nijmegen in actie voor Oekraïne

| Nijmegen
Start een actie, of meld je aan als vrijwilliger voor hulp aan Oekraïners
See more

Reportage: Repair Café Nijmegen Centrum, vrijdag 4 november 2022

| Nijmegen
Vrijwilligers repareren elektrische apparaten, kapotte kleding
See more

Vrijwilligster Ria aan het woord: "Ik vind het fijn om anderen te helpen!"

| Nijmegen
Ria is vrijwilligster bij Ontmoetingskerk Meijhorst en houdt zich bezig met het vrijwilligers- en ...
See more