Post | December 2021 | Nijmegen | 2 min read

Oudere vrijwilligers hadden last van de coronacrisis - toch keren ze meestal terug en dit is waarom

Ouderen vrijwilligerswerk

Meer dan 60% van de oudere vrijwilligers is door de corona-crisis tijdelijk of langere tijd met hun vrijwilligerswerk gestopt. Meestal vanwege de gezondheid van zichzelf en anderen. Of door de organisatie die besluit om de deuren te sluiten. Maar, er is goed nieuws! Negen op de tien oudere vrijwilligers komen terug. Ook is er beperkt nieuwe instroom. Dit blijkt uit onderzoek naar het behoud van oudere vrijwilligers na de corona-crisis. Het programma Samen Ouder Worden voerde dit onderzoek uit in de zomer en herfst van 2021.


De corona-crisis riep vragen op over het bereiken en behouden van oudere vrijwilligers. Veel organisaties hielden de deuren lang dicht, met name voor oudere vrijwilligers. Toen er weer meer mogelijk was, pakten veel oudere vrijwilligers de handschoen op. Wat zijn de overwegingen van oudere vrijwilligers om weer actief te worden wanneer ze tijdelijk of langere tijd gestopt zijn met vrijwilligerswerk als gevolg van de corona-crisis?


Betekenis voor anderen en contact

Uit het onderzoek blijkt dat betekenis voor anderen als belangrijkste drijfveer genoemd wordt. Ruim 90% van de tijdelijk of helemaal gestopte oudere vrijwilligers tijdens de corona-crisis wil bij dezelfde organisatie hetzelfde vrijwilligerswerk doen. De overgrote meerderheid van de oudere vrijwilligers komt terug als het kan en mag. Want het gebrek aan betekenis, aandacht en daginvulling tijdens de corona-crisis ervaarden velen als enorm negatief. Vrijwilligerswerk levert sociale contacten op die nog belangrijker zijn dan je nuttig maken. Aan de ene kant laat dit zien dat vrijwillig actief zijn voor een deel van de ouderen cruciaal is voor hun welbevinden. Aan de andere kant geeft dit aan welke waarde organisaties kunnen toevoegen aan het leven van ouderen door hen mogelijkheden te bieden zo lang mogelijk vrijwillig actief te zijn.


Hoe behoud ik mijn oudere vrijwilligers?

Ouderen die terugkeren bij of gestart zijn met vrijwilligerswerk, hebben soms een andere motivatiemix, andere wensen en andere beschikbaarheid dan voor de corona-crisis. Houd er rekening mee dat je vrijwilligers niet over één kam kunt scheren. Dé oudere bestaat niet: werving, begeleiding en behoud is steeds meer maatwerk.

  • Laat zien waar je voor staat
  • Maak de stem van oudere vrijwilligers hoorbaar
  • Eerst contact, dan contract
  • Houd rekening met de impact van levensveranderende gebeurtenissen
  • Zoek naar lichte vormen om vrijwillig actief te blijven/worden
  • Speel in op talenten: wat kan wel?
  • Investeer in digitale vaardigheid 


Meer weten of aan de slag?

Maatwerk is niet altijd even makkelijk. De Vrijwilligerscentrale Nijmegen denkt graag met je mee over hoe je ouderen kunt behouden en/of werven. Bekijk onze Vrijwilligersacademie voor workshops of e-learnings over dit thema of neem contact met ons op.


Lees meer informatie over het onderzoek, bevindingen uit bestaand onderzoek naar ouderen en vrijwilligerswerk of bekijk ideeën hoe je zelf aan de slag kunt om oudere vrijwilligers te behouden op Platform Vrijwillige Inzet.

Share Post
Related Posts

Vrijwilliger in de spotlight: Tanja, vrijwilliger van Stichting Hulpdienst Nijmegen

| Nijmegen
Tijdens mijn werk als verzorgende zie ik veel mensen die vereenzamen. Oud of alleen hoef je daar overigens ...
See more
Maximale vrijwilligersvergoeding 2021

Maximale vrijwilligersvergoeding omhoog in 2021

| Nijmegen
In 2021 mag je maximaal 1.800 euro belastingvrij ontvangen als vergoeding voor je vrijwilligerswerk.
See more

Doe mee met de Nacht van de Vrijwilliger op 29 april 2021!

| Nijmegen
Op donderdag 29 april is het weer zo ver: de Nacht van de Vrijwilliger. Dit initiatief van NL Cares is in ...
See more