Post | June 2023 | Nijmegen | 1 min read

Rainbow Collective Festival LGBTQQIP2SAA-nieuwsquiz

Nieuwsquiz Rainbow Collective

Een persoonlijk ervaringsverslag van onze verslaggever Wendy


Op vrijdag avond 26 mei vond de LGBTQQIP2SAA-nieuwsquiz plaats in Lux. Harm Edens was de presentator en er waren drie gastjuryleden: Cilia de nachtburgemeester van Nijmegen, Cabaretier Victor Luis van Es en de flamboyante Miss Aby OMG. Het was een interactieve quiz, iedereen kon meedoen via een app. Er waren drie rondes: het verleden, het heden en de toekomst.

 

De quiz

De quiz bestond uit vragen over het verleden en het heden van de LHBTQIA+ gemeenschap. Er kwam een vraag of stelling met keuze A,B,C of D. De ronde toekomst was een ja/nee ronde. Nadat het publiek de keuze had gemaakt, werd de vraag gesteld aan de jury en bekeken we het antwoord. En er werd meer inhoudelijk over de vragen gesproken door de jury.

 

Ronde één: het verleden

Het waren soms best heftige vragen. Doordat Harm er luchtig mee omging en grapjes maakte, werd het minder zwaar. Heel veel dingen wist ik niet, zoals de struggle die de gemeenschap heeft gehad. De oneerlijke en ongelijke behandeling. Maar ook wel mooie momenten, zoals het homohuwelijk en de canalparade.

 

Ronde twee: het heden

De vechtlust die deze gemeenschap heeft, dat kwam naar voren in de tweede ronde. Een gemeenschap die iedere keer weer opkrabbelt en niet opgeeft. De vragen in ronde twee waren indrukwekkend. Een van de mooie dingen vond ik toch wel het filmpje over roze woensdag. De mensen kunnen dan zijn wie ze willen zijn. Gewoon for everyone to see.

 

Ronde drie: de toekomst

Deze ronde was een ja/nee ronde. De vragen gingen over veranderingen in 2040. Niemand weet het antwoord maar met de vechtlust van deze gemeenschap gaat nog een hele hoop bereikt worden.

 

Na afloop was ik echt geraakt, verbaasd en ontroerd. De vechtlust en eenheid van deze gemeenschap. En ondanks alles ook heel veel liefde en positiviteit. En dat is het enigste wat telt.

Share Post
Related Posts

Wist je dat… je zelf je wachtwoord opnieuw kunt instellen?

| Nijmegen
Wil je je wachtwoord wijzigen? Geen probleem, dat is zo gefikst! Hoe je dat doet, lees je in dit korte ...
See more
Logo IBO

IBO: Vrijwilligerswerk in het buitenland

| Nijmegen
Reizen naar het buitenland. De coronacrisis heeft daar een aardig stokje voor gestoken. Maar we zijn hoopvol ...
See more