Post | November 2022 | Nijmegen | 2 min read

Reportage: Repair Café Nijmegen Centrum, vrijdag 4 november 2022

Op vrijdag 4 november was er weer een Repair Café bij het Oude Weeshuis in Nijmegen. Een groep vrijwilligers was aanwezig om elektrische apparaten te repareren en kleding te herstellen. Ook waren er vrijwilligers om de inschrijvingen te doen en een vrijwilliger voor de bar om koffie en thee te verzorgen en broodjes voor de lunch.

 

Repair Café

De locatie in het centrum is iedere eerste vrijdag van de maand geopend. Mensen kunnen dan tussen 11:00 en 13:00 binnen lopen om voor een kleine bijdrage kleine reparaties te laten verrichten aan bijvoorbeeld: elektronica zoals een stofzuiger, of kapotte kleding. Eerst komen mensen bij de inschrijftafel, daar zijn vrijwilligsters om mensen in te schrijven. Het is belangrijk dat mensen weten hoe het in zijn werk gaat. Er wordt dan ook om een handtekening gevraagd omdat er geen garanties gegeven kunnen worden. Apparaten kunnen niet altijd gemaakt worden en als ze gerepareerd zijn kunnen ze toch weer stuk gaan. Daarna komen mensen in de wachtrij tot de aangewezen vrijwilliger beschikbaar is.

 

De vrijwilligers van het Repair Café

Er waren meerdere vrijwilligers aanwezig waaronder Frans. Hij verrichtte onder andere reparaties aan een vastgelopen naaimachine. Hij werkt al 9 jaar als vrijwilliger bij meerdere Repair Cafés in Nijmegen. Ook Martien was aanwezig, hij werkt ongeveer een jaar nu bij het Repair Café. Een van de apparaten waar hij mee bezig was, was een stofzuiger. Hieraan heeft hij ook nog even met Jac gewerkt. Jac is er sinds juni bij gekomen. Helaas was de stofzuiger niet voldoende uit elkaar te halen om het probleem te vinden. Ook was An aanwezig. Ook zij is al meerdere jaren vrijwilligster, ze was onder andere bezig met kleding herstellen. Er kwam een oudere man met een pyjamabroek met een klein gat erin. Deze meneer wilde uit principe de broek niet weggooien: “alles wordt veel te makkelijk weggegooid”. En daar is het Repair Café nu net voor bedoeld: om op een laagdrempelige manier voor mensen de kapotte spullen te repareren. Deze dag zijn er 18 personen geweest en zijn er 25 reparaties uitgevoerd.


Frans is bezig met de reparatie van een naaimachine


Martien en Jac zijn hier samen aan het werk met een stofzuigerAn is hier bezig met een gat in een pyjamabroek te reparerenTekst en foto's: Wendy Vergeer

Share Post
Related Posts

Ontdek je vrijwilligerskracht!

| Nijmegen
2021 is het Nationale Jaar Vrijwillige Inzet. Heel Nederland zet zich dit jaar extra in om meer mensen te ...
See more

Museumpark Orientalis zoekt vrijwilligers: van harte welkom!

| Nijmegen
Museumpark Orientalis zoekt nieuwe vrijwilligers.
See more

Nijmeegse besturen, opgelet! Gratis webinar over de WBTR

| Nijmegen
Snel bijspijkeren over nieuwe wetgeving voor besturen
See more