Post | January 2022 | Nijmegen | 2 min read

Tien jaar Stichting Thuisgekookt: proficiat!

Stichting Thuisgekookt (eerder Thuisafgehaald) bestaat op 8 maart 2022 precies 10 jaar. Reden dus voor een feestje! Via de stichting, die sinds 2012 thuiskoks aan (kwetsbare) buurtgenoten koppelt, zijn inmiddels ruim 800.000 maaltijden gedeeld, meer dan 72.500 verbindingen gelegd en hebben 500.000 ontmoetingen plaatsgevonden. Om ervoor te zorgen dat de stichting, juist ook na de coronacrisis, haar goede werk kan voortzetten, ontvangt zij een eenmalige schenking van 500.000 euro van de Postcode Loterij.

 

Een sociale, gezonde en duurzame samenleving

Stichting Thuisgekookt is een platform dat bijdraagt aan een dragende samenleving, waarin mensen op lokaal niveau zelf basisvoorzieningen organiseren. Door zorgvuldige, persoonlijke matchmaking en een intensieve samenwerking met hulpverlening, draagt Stichting Thuisgekookt bij aan verschillende maatschappelijke effecten, zoals: langer zelfstandig thuis wonen, verminderde belasting van hulpverleners, gezondheidswinst en daarmee uitstel van zorg en betere integratie van mensen met een bijzonderheid of handicap. Hierdoor wordt de buurt op micro- en de samenleving op macroniveau socialer, gezonder én duurzamer.

 

De 500.000e ontmoeting

Carl-Pieter en Hester zijn visueel gehandicapt, waardoor koken voor hen lastiger is dan voor de meeste mensen. Via Stichting Thuisgekookt kwamen ze een jaar geleden in contact met thuiskok Karla. “Ik kan me bijna niet voorstellen hoe lastig het is om te koken met een visuele handicap, daar wil ik ze dus met liefde bij helpen”, aldus Karla. De verbinding gaat verder dan alleen een maaltijd. Hester: “Het contact is heel fijn. Karla komt niet zomaar eten afgeven, we hebben ook altijd een leuk gesprek”. Afgelopen januari vormde het drietal zelfs de 500.000ste ontmoeting die via de stichting tot stand is gekomen.

 

Verjaardagscadeau van Postcode Loterij

Dorine Manson, managing director van de Postcode Loterij, over waarom Stichting Thuisgekookt een schenking ontvangt: “Stichting Thuisgekookt is een mooi voorbeeld van een landelijk initiatief dat tot in de haarvaten van de samenleving maatschappelijke impact heeft. Door wijk- en buurtbewoners via het delen van een maaltijd bij elkaar te brengen, zorgt de organisatie voor verbinding en stimuleert zij een samenleving waarin we naar elkaar omkijken. Vanuit de Postcode Loterij kunnen we dat alleen maar toejuichen.”

 

Over Stichting Thuisgekookt

Thuisgekookt faciliteert wat vroeger heel normaal was: buren die zorgen voor elkaar. Buurtgenoten worden aan elkaar gekoppeld voor hulp bij de warme maaltijd én gezellig sociaal contact. Iedereen die hulp kan gebruiken bij de warme maaltijd (ouderen, mensen met een psychische- of lichamelijke beperking of bijvoorbeeld mensen met een kleine portemonnee) kan tegen kostprijs bij de Stichting terecht voor een eenmalige warme maaltijd of een duurzame oplossing waarbij ze, meestal voor 1-2 keer per week, worden gematcht met een kokende buurtgenoot die de maaltijd langsbrengt of waar deze kan worden afgehaald, als dit nog lukt. Met bijna 20.000 aangesloten thuiskoks heeft Stichting Thuisgekookt al veel verbindingen kunnen leggen en bewezen dat het creëren van geluksmomentjes in ‘een klein bakje’ kan zitten.

Share Post
Related Posts

Kennisboostweek: de kennis voor de een is de inspiratie voor de ander

| Nijmegen
De Kennisboostweek is begonnen! Van maandag 1 november tot en met donderdag 4 november biedt het Platform ...
See more

Armoede Experience’ – hoe het is om met schulden te leven

| Nijmegen
Arm zijn... wat betekent dat? In de Armoede Experience verplaats je je in het leven van een alleenstaande ...
See more

Showtime voor Music Moves van 10 -16 oktober!

| Nijmegen
Van beats produceren met dak- en thuisloze mensen tot salsa dansen met eenzame ouderen.
See more