Post | April 2022 | Rheden | 2 min read

Tips voor een wervende vacaturetekst

Een goed geschreven, wervende tekst kan helpen om mensen aan te spreken. Vooral bij lastigere vacatures is het de moeite waard er net wat meer aandacht aan te besteden. Lees onze tips over het schrijven van een wervende vacaturetekst.

 

Denk vanuit de vrijwilliger

Met een vacature wil je vrijwilligers aanspreken. Je hebt geen salaris om mensen mee te lokken maar gelukkig zijn er veel meer dingen die mensen motiveren. Neem dat als uitgangspunt voor je vacature: wat heeft deze functie een vrijwilliger te bieden? Gezelligheid, nieuwe contacten, trainingen, werkervaring, voldoening: allemaal voorbeelden van redenen waarom mensen vrijwilligerswerk doen. Begin bij jezelf: waarom ben jij vrijwilliger bij deze organisatie? 

Bedenk je ook dat een potentiele vrijwilliger jouw organisatie misschien helemaal niet kent. Wat is voor hen belangrijk om te weten? Kunnen ze deze informatie vinden in de vacature? Of staat het duidelijk op jullie website? Vrijwilligers weten graag waar ze aan toe zijn. Vragen die ze kunnen hebben zijn o.a: hoeveel tijd ben ik ermee kwijt? Wanneer is het? Waar, met wie, worden mijn reiskosten vergoed? Er staat dat het een langdurige klus is maar kan ik het ook voor een paar maanden doen?

Tip: leg de tekst voor aan de huidige vrijwilligers. Zij weten als geen ander wat ze leuk vinden aan hun werk en welke informatie belangrijk is.

 

Wees kort en bondig

Je hebt je volledig ingeleefd in de vrijwilliger en hebt nu een hele hoop informatie die je kwijt wil in de vacature. Goed bezig! Nu de volgende uitdaging: de meeste mensen houden niet van lange teksten. Het is de uitdaging om volledig te zijn en tegelijkertijd kort en bondig te blijven. Hoe?

  1. Kijk wat echt belangrijk is. Schrap alles wat meer van hetzelfde is.
  2. Val met de deur in huis: verstop belangrijke informatie niet in de tekst maar zet het meteen in het begin. En van alles wat minder belangrijk is stel je jezelf de vraag hoe essentieel het eigenlijk is. Voegt het niet zoveel toe? Weg ermee. Is het aanvullende informatie die ook op jullie site te vinden is? Weg ermee. Hou hierbij het doel van de vacature voor ogen: mensen aantrekken voor jullie vrijwilligersfunctie. Draagt de tekst hier niet aan bij? Weg ermee!
  3. Zoek je vrijwilligers voor verschillende functies? Maak dan voor iedere functie een aparte vacature aan. Zo blijf je specifiek en is het makkelijker om de juiste doelgroep aan te spreken.

 

Wees jezelf

Natuurlijk wil je met je vacature mensen aantrekken. Moet je de vacature en je organisatie dan zo leuk mogelijk omschrijven en alleen de goede kanten laten zien? Nee. Tenzij je graag aanmeldingen ontvangt van mensen die helemaal geen goede match blijken te zijn. Het werkt beter om realistisch te zijn. Laat zien wie je organisatie is. Wees niet bang om eerlijk te zijn over de uitdagende kanten van de functie. Dit vergroot de kans dat je mensen aanspreekt die goed bij je organisatie en de functie passen. Dat heeft grote voordelen want een goede match blijft langer, werkt met meer plezier en doet het werk beter dan mensen die niet op de juiste plek zitten. 

Share Post
Related Posts

Nieuw: de vrijwilligerspool

| Rheden
Lees hier wat de Vrijwilligerspool is en hoe je deze kunt gebruiken als vrijwilliger én als organisatie.
See more
uitnodiging Vrijwilligersdag Rheden

1 oktober waarderingsdag voor Vrijwilligers! U komt toch ook?

| Rheden
Op zaterdagmiddag 1 oktober organiseert het Vrijwilligerspunt Rheden een waarderingsmiddag voor alle ...
See more
Inspiratie voor vrijwilligerswerk in coronatijd

Vrijwilligerswerk in coronatijd: zo kan het ook!

| Rheden
Online presentatie en brainstorm levert inspiratie en creatieve ideeën voor het binden van vrijwilligers in ...
See more