Op donderdagmiddag 23 maart 2023 was het vrijwilligerscafé in de Lindenberg, met het thema VREDE. Daarom was de vredesambassadeur van Nijmegen, Conrad Savy, uitgenodigd. Wendy Vergeer was erbij en maakte dit verslag.
In gesprek met de vredesambassadeur van Nijmegen
In totaal waren we met acht personen. We begonnen met een voorstelrondje. Daarna startte het programma. Eerst een aantal vragen: “Wat betekent vrede voor jullie persoonlijk?” “Hoe zou vrede in Nijmegen eruit moeten zien, en wat zou je wensen voor Nijmegen als vredesstad?”. En een doe-opdracht: Hoe ziet mijn vredesvlag voor Nijmegen eruit?
Wat betekent vrede voor mij persoonlijk?
De vredesambassadeur gaf ons een moment om over deze vraag na te denken. Een van de antwoorden die meerdere deelnemers hadden was: “Handelen vanuit vrede in jezelf”. Want dat is erg belangrijk om te kunnen functioneren. “Zonder oordeel kijken naar een ander, wat je uitstraalt kun je terug verwachten”. Het geeft onrust als je weer hoort over geweld, over weer iemand die een ander neersteekt. Dat kan je angstig en onrustig maken en je kunt je onveilig voelen. Dan is het belangrijk om de vrede weer in jezelf te vinden. “Omdat je vanuit je rust anders reageert”.
Ook oorlog in de wereld kwam voorbij. Wat er allemaal gebeurt nu in Oekraïne. Het is een situatie die je angstig kan maken omdat Europa, dus ook Nederland, zich erin mengt. De spanningen tussen landen die Rusland steunen. En wat is nu wel en niet waar. “Het is zorgwekkend dat het uit de hand loopt op allerlei manieren”. Een onderwerp waar we allemaal mee te maken hebben.
Wat zou je wensen voor Nijmegen als vredesstad en wat is er voor nodig?
Ook nu kregen we een momentje om erover na te denken. Waar nu soortgelijke antwoorden over kwamen was: plaatsen van ontmoeten. “Plaatsen waar bijvoorbeeld samen gegeten wordt, ik merk dat je dan in gesprek komt met mensen die je anders niet zou aanspreken”. Een reactie daarop was “Het idee van ontmoeten dat vind ik een hele mooie, daar zit het hem in.” “Als je mensen echt leert kennen, daar wordt alles zo anders van”. Bepaalde gedachten en vooroordelen van mensen kunnen ver uit elkaar liggen, ook wel polarisatie genoemd, en als je elkaar leert kennen dan is je oordeel vaak toch anders. Openstaan voor een ander, voor een andere mening, maar ook respect hebben voor elkaar. Iedereen probeert iets van zijn leven te maken op zijn of haar manier.
De doe opdracht: Maak een vlag voor Nijmegen de stad van Vrede
Na een korte pauze werd ons gevraagd om een vlag te maken: een vlag die symbool staat voor Nijmegen vredestad. We kregen een klein papiertje om een vlag te tekenen. Daarna werd ons een voor een gevraagd wat de vlag inhield: de thema’s en de kleuren die je gebruikt hebt voor je vlag. De vlaggen werden besproken. Ikzelf heb er een uitgekozen die ik erg krachtig vond: de vlag van deelneemster Maria. Dit was een witte vlag met een groep mensen in verschillende kleuren in een open kring. Er is dus altijd plaats om je aan te sluiten. En dat vond ik de mooiste boodschap die het thema vrede goed belicht: er is plaats voor iedereen ongeacht huidskleur, afkomst en religie.
De afsluiting
Nog een korte vraag op het allerlaatst: wat zou je zelf kunnen doen om een klein stapje te zetten naar vrede? We kregen een moment om na te denken wat we zelf belangrijk vonden en kunnen doen voor vrede. We hadden allemaal een ander antwoord. Maar de boodschap is duidelijk. Vrede is belangrijk voor iedereen en we kunnen er allemaal aan bijdragen. Met een klein gebaar, een glimlach, iets doen voor een ander en respect hebben voor elkaar.
Kort interview met Conrad Savy
Waarom ben je ambassadeur geworden van de vrede?
“Ik ben vredesambassadeur geworden omdat het thema actueel is. De oudere generatie had het idee dat dit thema niet meer leefde. Maar dat doet het wel degelijk, alleen de benadering is anders. Ik wilde daar wat aan doen. Ik wilde het persoonlijker maken: wat betekent vrede voor jou als stadsbewoner?”
Wat zijn je werkzaamheden?
“Een vredesambassadeur heeft geen vaste werkzaamheden. Je hebt de vrijheid om het zelf vorm te geven. Maar het moet wel passen in het idee van vrede. Ik ben mijn werkzaamheden nog aan het ontwikkelen. Maar een van de dingen die ik ga doen is in gesprek gaan met inwoners van Nijmegen. We zijn een vredesvlag voor Nijmegen aan het maken en deze vlag bevat thema's voor een gesprek over vrede. En daarnaast wil ik ook de vredesambassade gaan vormgeven. We hebben nu geen medewerkers dus doe ik meteen een oproep!”
“Mensen die de vredesambassade willen ondersteunen op vrijwillige basis zijn van harte welkom. We zijn op zoek naar mensen die projecten kunnen begeleiden of iets kunnen op het gebied van communicatie. Ze zijn allemaal van harte welkom.
Interesse? Dan kun je mailen naar: [email protected]”
Conrad heeft ook een persoonlijke reden om deze taak op zich te nemen.
“Persoonlijk om de reden die genoemd zijn. Maar ook vanwege mijn achtergrond. Ik ben nu tweeënvijftig en woon vanaf mijn zestiende in Nederland. Ik ben hier naartoe gekomen omdat mijn vader ons land uit moest als politiek vluchteling. Omdat hij tegen de literatuur was en daar ook tegen heeft geageerd. Dus vrede en vrijheid zijn voor mij belangrijke thema's. Ik denk dat die twee dingen samen gaan: vrede en vrijheid. Vrede en dictatuur kun je niet hebben. Vrede en vrijheid gaan hand in hand.
Tekst en foto's: Wendy Vergeer