Post | July 2023 | Nijmegen | 2 min read

Vrijwilligerscentrale Nijmegen gaat op bezoek bij Hortus

Vw

Verslag: Wendy (vrijwilliger van de VWC)


Op woensdag 24 mei waren mijn collega Mariska en ik bij Hortus. Mariska was gevraagd om te komen door Eline Cornellisen, vrijwilliger bij het team programmering en mt-lid, en Bernadette van Beekum, vrijwilliger bij de botanische tuin en coördinator voor de vrijwilligers. Mariska was gevraagd om vacatures door te spreken, te kijken naar de toegang van het account van Eline op Gelderse Handen en instructies te geven voor het maken van vacatures op de website Gelderse Handen. Ikzelf was daar voor foto’s en interviews.

 

Hortus Nijmegen

Hortus kent twee tuinen: de botanische tuin en de theetuin. In alle afdelingen werken vrijwilligers, dat zijn er op dit moment zeventig. Er is een terras waarvan je uitzicht hebt op de borders. Ook is er een kas waar gasten kunnen gaan zitten. In de weekenden zijn er regelmatig muziekoptredens en jaarlijks zijn er verschillende beelden exposities te bewonderen.


Vrijwilligster Mia aan het woord

Een van de vrijwilligers is Mia Maessen. Ze is vorig jaar maart gestart met haar vrijwilligerswerk en is werkzaam in de horeca van de theetuin. Ik stelde Mia wat vragen over haar vrijwilligerswerk.

 

Foto: Mia Maessen

 

Heb je vaste dagen en tijden dat je vrijwilligerswerk doet? En wat doe je dan zoal?

“Ik werk 1 dag in de week en ben dan aan het werk van 10:30 tot 16:30. Ik voorzie de klanten van koffie thee en gebak, ik doe de afwas. Ik maak ook de keuken, wc’s en terras schoon.”

 

Wat betekent dit vrijwilligerswerk voor jou persoonlijk?

“Ik vind deze plek zo mooi en ik heb het echt naar mijn zin. Ik ben een heel erg tuin mens maar in de tuin beginnen ze eerder met werken. Ik geniet op deze manier ook van de tuin. In het begin moest ik alles nog leren, maar nu voel ik me thuis. Je bent altijd met z’n tweeën en het wisselt met wie je werkt. We zijn een hechte groep en we matchen gewoon goed met elkaar. Bij Hortus werken ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en ik vind het fijn dat Hortus dat doet. Het maakt niet uit of je in de tuin werkt of in de horeca. Je ben een deel van de hele Hortus.”


Vrijwilligerscoördinator Ingrid aan het woord 

Ingrid Looman is de coördinator van Hortus Theetuin. Haar heb ik ook een vraag gesteld over de vrijwilligers.


Foto: Ingrid Looman


Op welke manier werkt Hortus met vrijwilligers?

“In deze tuin hebben we een werkgemeenschap van vrijwilligers. Ik begeleid vrijwilligers en heb intake gesprekken. Na een proefperiode van een maand wordt iemand officieel vrijwilliger als het van beide kanten bevalt. Elke vrijwilliger komt twee dagdelen per week in de tuin werken. Ze helpen met bijvoorbeeld grasmaaien, borders bijhouden. Eigenlijk alles wat er in een siertuin gedaan moet worden doen de vrijwilligers.”


Wil jij ook een steentje bijdragen in de tuinen van Hortus? Bekijk de vacatures van Hortus Nijmegen


Share Post
Related Posts

Vrijwilligerscentrale Nijmegen zoekt een Adviseur

| Nijmegen
De Vrijwilligerscentrale Nijmegen (VWC) zoekt een enthousiaste, ondernemende, proactieve en positief ...
See more
Afscheid Mirjam Kaptein van VWC Nijmegen

Afscheid Mirjam Kaptein van Vrijwilligerscentrale Nijmegen

| Nijmegen
Na 18 jaar als directeur en strategisch adviseur bij de VWC Nijmegen, kiest Mirjam Kaptein een nieuwe koers.
See more

NLdoet: dit jaar op 28 en 29 mei!

| Nijmegen
Doe mee met de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Steek een dagje de handen uit de mouwen, samen met ...
See more