Post | February 2023 | Nijmegen | 1 min read

Vrijwilligerswerk in 2023: 5 trends

Glazen bol met vrijwilligerstrends

Na 2022, het jaar waarin Nederland herstelde van de Corona pandemie, is het interessant om te zien hoe het vrijwilligerswerk in Nederland zich gaat ontwikkelen. Wij denken dat in 2023 de volgende trends te verwachten zijn:


Tekort aan vrijwilligers wordt nijpender

Bij veel organisaties heeft corona een behoorlijk gat geslagen in het vrijwilligersbestand. Het blijkt moeilijk om de tekorten aan vrijwilligers aangevuld te krijgen. Onze collega Peter vertelde hier al over aan Omroep Gelderland.


Meer vraag én aanbod voor korter en flexibeler vrijwilligerswerk

Veel mensen willen zich nog graag inzetten als vrijwilliger, maar vaak ontbreekt het aan tijd. Structureel een ochtend of middag in de week vrijwilligerswerk doen is voor veel mensen niet meer haalbaar. Daarom doen organisaties er verstandig aan om meer vormen van kortdurend en flexibel vrijwilligerswerk aan te bieden. Op onze website zijn vacatures voor tijdelijke projecten te vinden.


Bedrijven & organisaties gaan ervoor

Steeds meer bedrijven tonen hun betrokkenheid bij de samenleving. Door hun werknemers als coach in te zetten, door hun handen uit de mouwen te steken voor een goed doel of door hun kennis beschikbaar te stellen aan maatschappelijke organisaties. Je ziet nu al dat er meer aanbod is van vrijwilligerswerk voor (groepen) werknemers van bedrijven en organisaties. Ook de Vrijwilligerscentrale Nijmegen is hier actief mee bezig en helpt de eerste bedrijven op weg. Meer weten? Bekijk onze websitepagina voor Bedrijven


Betere beloning en voorwaarden voor vrijwilligerswerk

Omdat het tekort aan vrijwilligers steeds groter wordt, zullen de beloning en voorwaarden om vrijwilligerswerk te doen, verder verbeteren. Organisaties zullen meer moeite moeten doen om vrijwilligers te werven en te behouden.


Kortom, 2023 wordt een interessant jaar voor vrijwilligers, organisaties en bedrijven! Gelukkig is de Vrijwilligerscentrale Nijmegen voor 2023 weer een zekerheid als aanbieder van vele vrijwilligersvacatures en kennis voor organisaties en bedrijven. Twijfel niet om contact met ons op te nemen als we jou ergens bij kunnen helpen op het gebied van vrijwilligerswerk!


Bron: Vrijwilligers Aan Zet

Share Post
Related Posts

Wist je dat… je een vrijwilligers-community kunt maken?

| Nijmegen
Deze keer een tip voor organisaties!

Heb je even geen vacature open staan, maar wil je toch in verbinding ...
See more
Inspiratie voor vrijwilligerswerk in coronatijd

Vrijwilligerswerk in coronatijd: zo kan het ook!

| Nijmegen
Online presentatie en brainstorm levert inspiratie en creatieve ideeën voor het binden van vrijwilligers in ...
See more

Wist je dat… je zelf je wachtwoord opnieuw kunt instellen?

| Nijmegen
Wil je je wachtwoord wijzigen? Geen probleem, dat is zo gefikst! Hoe je dat doet, lees je in dit korte ...
See more