Maatjes bedankt!

Decemberactie 2021 – Maatjes zetten elkaar in het zonnetje

28/12/21: deze actie is verlopen. Het is niet meer mogelijk het bedankje aan te vragen.


Maatjes zijn er in alle soorten. Of het nu gaat om gezelschap, praktische hulp of het oefenen van een taal: als maatje ben je er voor de ander. Deze vorm van vrijwilligerswerk wordt steeds populairder. Meer en meer mensen zoeken een maatje of worden iemands maatje. Niet zo gek als je ziet hoeveel de inzet van een maatje voor iemand kan betekenen.

Gemeente Heumen en het vrijwilligerssteunpunt vinden maatjes bijzonder. Daar mag best even extra aandacht voor zijn! Daarom geven we dit jaar maatjes de mogelijkheid om elkaar te bedanken en samen iets leuks te doen. 

Hoe werkt het?

Maatjes zijn, elkaar helpen: het is vaak vanzelfsprekend en soms kan het erbij inschieten om elkaar te laten weten hoe fijn jullie het vinden dat jullie maatjes zijn. Maar eigenlijk is het heel bijzonder en daar mag best even aandacht voor zijn. Daarom geven we jullie de mogelijkheid om elkaar te bedanken en samen iets leuks te doen.


 • Jullie geven je samen op en ontvangen eind januari per post een cadeaubon t.w.v. 25,- en twee ‘Dank!’ kaarten.
 • De ‘Dank!’ kaarten zijn onbeschreven. Hierop kunnen jullie een persoonlijke boodschap schrijven en die aan elkaar geven.
 • Met de cadeaubon doen jullie samen iets leuks. Wat? Dat bepalen jullie samen. Ga lekker lunchen, of koop een nieuw spelletje wat jullie graag spelen. Het gaat erom dat jullie er samen plezier aan beleven, even een klein genietmoment. Dat hebben jullie verdiend!

Voor wie is deze actie bedoeld?


Hieronder staan de spelregels waar jullie aan moeten voldoen om aan deze actie mee te doen. Het kan zijn dat jullie zelf de term 'maatjes' helemaal niet gebruiken. Sommige mensen spreken liever over vrijwilligers of bijvoorbeeld buddy's. Het belangrijkste uitgangspunt is dat iemand één- op-één aan iemand anders gekoppeld is en dat er regelmatig contact is. Bijvoorbeeld een vrijwilliger die altijd bij dezelfde persoon op bezoek gaat.


De spelregels

 • Jullie zijn één-op-één aan elkaar gekoppeld.
 • Er is regelmatig (minimaal 1 keer per maand) contact tussen jullie.
 • Er is sprake van een hulpvraag, zoals een vraag naar praktische ondersteuning of gezelschap.
 • Minimaal 1 van de twee woont in de gemeente Heumen
 • Jullie zijn op moment van aanvraag maatjes van elkaar. 

Is het niet helemaal duidelijk? Neem contact op, samen komen we er wel uit.

Maatjes cadeaubon aanvragen

28/12/21: deze actie is verlopen, het is niet meer mogelijk het bedankje aan te vragen.


Bij de aanvraag beschrijven jullie allebei waarom het zo fijn is om maatjes te zijn. Deze antwoorden zullen we gebruiken om nog meer mensen enthousiast te maken om maatje te worden.


 • Aanvragen kan t/m 27 december 2021.
 • Check of jullie voldoen aan de spelregels
 • Op = op: er is een maximaal aantal bonnen wat verstrekt kan worden. Dit gaat op binnenkomst van aanvraag.
 • Alleen volledige aanvragen worden in behandeling genomen. 

Wat zijn maatjes?


In onze gemeente zijn er een groot aantal één-op-één aan een vrijwilligers actief. Zij zijn gekoppeld aan iemand die om de een of andere reden wat hulp of steun nodig heeft. Dat kan gaan om praktische dingen, zoals het halen van boodschappen maar ook om gezelschap of samen bewegen.


Bijvoorbeeld bezoekvrijwilligers die één keer per week bij iemand langsgaan voor een kopje koffie. Of een vrijwilliger die om de week een seniore dame meeneemt op een wandelling. Het kan gaan om gezelschap, praktische hulp, een luisterend oor bieden of samen iets ondernemen. Omdat deze mensen vaak voor langere tijd contact houden kan een fijne band ontstaan die door allebei erg gewaardeerd wordt. Deze vorm van vrijwillige inzet wordt daarom soms ook omschreven als maatjes zijn van elkaar.